Arbuz soczysty i smaczny

Arbuz, to owoc w ponad dziewięćdziesięciu procentach składający się z wody. Działa moczopędnie dzięki czemu pozytywnie wpływa na nerki i układ moczowy. I choć zawiera witaminę A, B6, C, K, E, lecz nie są to zbyt duże ilości witamin. Podobnie ma się sprawa z minerałami. Posiada w swoim składzie potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, ale także nie są to kolosalne ilości. Lecz mimo to jest chętnie kupowany i konsumowany. Arbuzy opóźniają efekty starzenia, ponieważ posiadają dużą zawartość przeciwutleniaczy. Hamują rozwój komórek nowotworowych. Wzmacniają pracę serca i przyspieszają regenerację mięśni. Owoce te obniżają ciśnienie krwi, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Spożywanie arbuzów zmniejsza ryzyko udaru i zawału. Arbuz jest owocem niskokalorycznym, gdyż w 100 gramach posiada tylko 30 kalorii. Co znaczy, że mogą go spożywać osoby będące na kuracji odchudzającej. Jednak tak smaczny i soczysty arbuz nie jest dla wszystkich. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów nie nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę.