Kuchnia grecka w pigułce

Kuchnia grecka znana jest na całym świecie. Swą sławę zawdzięcza ona wielu czynnikom. Smaczne, kolorowe dania, które mają ogromną wartość odżywczą, a jednocześnie nie zawierają zbyt wiele kalorii – oto czynniki, dzięki którym dieta Greków podbiła serca smakoszy z różnych zakątków świata. Symbolem greckiego menu jest słynna sałatka grecka, warto jednak podkreślić, że w menu greckim pojawia się wiele ciekawych, choć znacznie mniej znanych przysmaków. Jakie przepisy mogą zainteresować miłośników kuchni greckiej? Wiadomo, że jedną z greckich specjalizacji są dania z rybą w roli głównej. Dieta Greków to również wiele przekąsek, wśród których prym wiodą pasty podawane z pieczywem oraz smażone kabaczki. W kuchni greckiej ogromnie ważną rolę odgrywają też sosy, często traktowane jako dodatek do sałatek. Oliwa, ser feta, jogurty i sosy jogurtowe – oto dodatki, dzięki którym greckie potrawy zachwycić mogą każdego. Wspaniałym przysmakiem w kuchni greckiej są też placki, znane jako pites. Sa one uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw, a podane z farszem, świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska.